Laden...Even geduld aub...

Onze nieuwsbrief


Najaar 2016

Geplaatst op 20th Oct 2016 @ 4:20 PM

tuin-alarm

Gini's Nursery - Wezep

%%todaysdate%%

Najaar, de beste planttijd

Het herfstseizoen is weer in volle gang.

 

 

 

Gazon onderhoud

Het gazon bemesten met een herfstmest. Dit geeft het gazon meer weerstand in de winter en het zal volgroen blijven, zodat het mos minder kans krijgt. In deze herfstmest zit kalk, waardoor je dit niet meer apart hoeft te strooien. Bijkomend voordeel is dat onkruiden in het voorjaar minder ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Deze mest is bij ons verkrijgbaar.
Bij de laatste maaibeurt, nooit onder de 3 cm maaien.

Tuin onderhoud

De borders kunnen al winterklaar gemaakt worden. Het is wel verstandig om de bloemenborders te bemesten met een herfstmest. Deze mest is niet voor de groei, maar het heeft een hoog kali gehalte waardoor de planten sterker worden en het stimuleert de wortels. Hierdoor krijgt u volgend jaar een mooiere tuin met meer bloemen en minder ziekten. Deze mest is in emmers bij ons verkrijgbaar.
Het blijft verstandig om de buxus in het najaar te bekalken.

Snoeien.

Hagen - Lei- dakbomen kunnen nu gesnoeid worden, zodat ze netjes de winter in gaan. Dit geldt ook voor de zuil bomen.
Bij de lavendula mag de uitgebloeide bloem met steel verwijdert worden. Het terug snoeien is in het voorjaar.
De vaste planten mogen afgeknipt worden tot ca 5 cm boven de grond.
Hortensia's en siergrassen niet snoeien. U mag wel de uitgebloeide bloemen verwijderen.

De meeste struiken moeten in het voorjaar gesnoeid worden.
Houdt hierbij rekening met de bloeitijd: als een struik voor de langste dag bloeit (21 juni) dan snoei je deze na de bloei en als een struik na de langste dag bloeit dan mag je hem in het voorjaar snoeien.
Dit houdt in dat de vlinderstruiken en de hortensia's in het voorjaar gesnoeid moeten worden. Wel mag je de plant voor de winter fatsoeneren.

Onkruid bestrijding

Het is verstandig om uw tuin onkruid vrij te maken, dit scheelt volgend jaar veel werk in het voorjaar.
Er kan nog onkruid bestrijding worden toegepast op verharding: LET OP, je hoeft niet de gehele bestrating te bespuiten, er zit geen nawerking meer in. Dit houd in dat alleen groene delen dood gaan. Belast het milieu niet! spuit selectief, niet voor een regenbui en denk om de wind.

 Repotta.com


Gini's webwinkel in keramiek, repotta.com

Stel uw Vraag

Heeft u vragen: Klik hier

In het volgende tuinalarm zullen deze behandelt worden,

Vraag:

1. Ik heb mijn tuin 3 jaar geleden aangeplant, dit jaar heb ik het gevoel dat er minder bloei in zit. is het nodig om te bemesten?
2. Waneer snoei ik de clematis en klimroos?
3. Wanneer snoei ik de sering?
4. Wanneer mag ik de druif en blauwe regen snoeien?

Antwoord:

1. Ja zeker, de mest is nodig om goed tot ontwikkeling te komen en om sterk te worden. Mest gebruiken wij niet zo zeer om te groeien maar om sterk en weerbaar te worden tegen ziektes en dierlijke beschadigers. De mest zal het bodem leven ook stimuleren waardoor het mooier en frisser oogt, dit gelt alleen voor organische meststoffen die wij ook gebruiken.
2. Bij de clematis gaat het om de bloei periode, een vroeg bloeier snoei je direct na de bloei en een laat bloeier snoei je eind maart. Rozen mogen voor de winter bijgesnoeid worden, niet te diep anders kunnen ze invriezen. Het terug snoeien van stam/perk rozen doe je eind maart. De klim rozen snoei je bij voor de winter en eind maart kan je ze behoorlijk terug snoeien soms wel tot 50 cm boven de grond.
3. De sering bloeit voor de langste dag, dan snoei je hem direct na de bloei. hierbij is het verjongen van de plant van belang, snoei enkele takken tot 30 cm boven de grond af deze zullen dan weer op nieuw uitlopen.
4. Een druif kun je twee keer per jaar snoeien. In de zomer en in de winter. Laat de dikke en lange takken staan. Knip alle zijtakjes terug tot op twee ogen.
De blauwe regen bloeit goed als je hem laat schrikken. Dat doe je door in februari/maart flink te snoei. Hierbij laat je net als bij de druif een aantal dikke hoofdtakken/stammen staan. De zijtakken snoei je terug tot boven het tweede/derde oog. Als u hem in het voorjaar gaat bemesten doet u dit met fosformest, weinig stikstof. Na de bloei kunt u hem weer flink terug snoeien. Om bloei te krijgen is het verstandig meerdere malen per jaar de nieuwe groei scheuten te verwijderen.

Hoveniers van Gini, Industrieweg 23, Wezep. Info: 038-3762409/www.ginis.nl

hoveniers heuvelruiters.jpg

Natuurlijk kunnen De Hoveniers van Gini deze werkzaamheden voor u uitvoeren
Klik hierGroeten stefan

 

Schrijf me uit uit deze mailinglijst
Deze e-mail bevat informatie die enkel voor de hierboven genoemde geadresseerde bedoeld is. Als u deze e-mail onbedoeld hebt ontvangen, licht de afzender hier dan a.u.b. onmiddellijk over in en verwijder de e-mail vervolgens zonder hem te kopiëren.